Spišská Nová Ves, 8. september 2024 – Ministerstvo školstva navrhlo radikálny krok, ktorý by mal zmeniť každodenný život žiakov základných škôl. Rezort plánuje úplný zákaz používania mobilných telefónov počas vyučovania, prestávok a v priestoroch školy pre žiakov 1. až 3. ročníka. Starší žiaci by mohli mobily využívať len v odôvodnených prípadoch, napríklad pri vyučovaní určitých predmetov.

Dôvodom tohto rozhodnutia sú obavy o negatívny vplyv mobilov na výsledky a duševnú pohodu žiakov. Podľa ministra školstva Tomáša Druckera, neregulované používanie mobilov zhoršuje koncentráciu a má za následok zvýšenú nervozitu detí. Ministerstvo sa inšpirovalo podobnými opatreniami v zahraničí, napríklad vo Veľkej Británii či Francúzsku.

Prieskum agentúry Go4insight však prináša zaujímavé zistenia. Zatiaľ čo časť populácie podporuje úplný zákaz mobilov na školách, najmä v prípade mladších žiakov, iní by uvítali kompromisné riešenia. Mnohí rodičia by napríklad súhlasili s používaním mobilov pred a po vyučovaní.

Podobné výsledky priniesla aj naša lokálna anketa v skupine Spišská Nová Ves a okolie. Až 53% opýtaných sa vyslovilo za obmedzené používanie mobilných telefónov v školách, zatiaľ čo 39% by ich úplne zakázalo. Iba 8% respondentov je za úplnú voľnosť pri používaní mobilov.

Skúsenosti zo škôl

Zatiaľ čo ministerstvo navrhuje všeobecný zákaz, niektoré školy už majú s reguláciou používania mobilných telefónov vlastné skúsenosti.

„Naša škola má s reguláciou používania mobilných telefónov už niekoľkoročné skúsenosti. V našom vnútornom poriadku máme jasne stanovené pravidlá, ktoré zakazujú používanie mobilných telefónov počas vyučovania. Veríme, že tento prístup je správny a prispieva k lepšej koncentrácii žiakov. Teší nás, že sa touto problematikou začalo zaoberať aj ministerstvo,“ hovorí PaedDr. Magdaléna Jendrálová, riaditeľka Základnej školy Hutnícka v Spišskej Novej Vsi.

Podľa Vyhlášky Ministerstva školstva Slovenskej republiky z 23.7.2008 o základnej škole podľa §20 ods.7. počas vyučovania vrátane prestávok žiak nesmie používať mobilný telefón. Mobil je počas vyučovania vypnutý a odložený v aktovke. Žiak ho môže používať iba v odôvodnených prípadoch so súhlasom vyučujúceho, triedneho učiteľa alebo riaditeľa a jeho povereného zástupcu. Mobilný telefón a smart hodinky nesmú žiaci používať ani ako učebnú pomôcku namiesto kalkulačky. Ak sa to stane, učiteľ odoberie telefón a smart hodinky žiakovi a vráti ho rodičom žiaka prostredníctvom vedenia školy. Škola nezodpovedá za stratu mobilu, smart hodiniek a akékoľvek ich poškodenie. Je zakázané vyhotovovať akékoľvek obrazové a zvukové záznamy z vyučovania. V prípade porušenia tohto zákazu bude žiakovi udelené výchovné opatrenie, prípadne znížená známka zo správania. Je zakázané žiakom v čase vyučovania navštevovať webové stránky, ktoré nesúvisia s výchovno-vzdelávacím procesom a chatovanie. V prípade porušenia bude žiakovi udelené výchovné opatrenie.  

„Myslím, že väčšina pedagógov privítala skutočnosť, že sa touto problematikou začalo zaoberať aj Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR. Už v apríli navrhlo obmedzenie používania podľa jednotlivých ročníkov,“ dodáva riaditeľka Jendrálová.

Pridaj komentár

error: Content is protected !!