Anna (27), partnerka  Patrika, prežila desivé chvíle, keď ju po návšteve urgentu v Spišskej Novej Vsi s bežnými tráviacimi ťažkosťami poslali domov. Jej stav sa však rapídne zhoršil a na druhý deň musela podstúpiť 4-hodinovú akútnu operáciu v Levoči.

Chronológia udalostí ktoré nám opísal Patrik :

  • 28. júna 2024, 16:15: Anna prichádza na urgent v Spišskej Novej Vsi s hnačkou a vracaním.
  • Lekári jej diagnostikujú akútny zápal žalúdka a čriev (akútna gastroenteritída) a odporúčajú diétu, hydratáciu a oddych.
  • Napriek silným bolestiam ju posielajú domov s liekmi na hnačku a zvracanie.
  • 29. júna 2024: Annin stav sa zhoršuje a neznesiteľné bolesti ju nútia vyhľadať pomoc v Levočskej nemocnici.
  • Vyšetrenia odhalia silný akútny zápal čreva, ktorý ohrozuje jej život.
  • Anna podstupuje 4-hodinovú operáciu a je stabilizovaná.

Patrik kritizuje postup lekárov v Spišskej Novej Vsi:

Patrik je pobúrený, že jeho partnerku poslali z urgentu v takom stave domov. Poukazuje na to, že Anna bola v kritickom stave a lekári ju mali hospitalizovať, nie posielať domov s bežnými liekmi. Plánuje podať sťažnosť na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou .

Čo hovoria nemocnice?

Nemocnica v Levoči:

„Pacientku sme prijali v sobotu 29. júla. Podstúpila akútny operačný výkon. Po operácii je jej stav stabilizovaný a k dnešnému dňu (4.7.2024) bola prepustená do domácej starostlivosti,“ uviedla Mgr. Eva Peterová hovorkyňa AGEL SK

Nemocnica v Spišskej Novej Vsi:

„Pacientka bola v nemocnici ošetrená 28.6.2024 v poobedňajších hodinách pre hnačky, zvracanie a bolesti brucha v oblasti pupka s vyžarovaním do oblasti žalúdka. V čase vyšetrenia lekárom nemala pacientka zvýšenú teplotu ani objektivizované známky náhlej príhody brušnej. Na základe klinických príznakov, objektívneho nálezu a výsledkov laboratórnych vyšetrení bol jej zdravotný stav v danom čase preto lekárom zhodnotený ako akútna gastroenteritída. Vzhľadom k tomu jej bola podaná rehydratačná infúzna liečba, lieky proti bolesti a zvracaniu a následne bola prepustená do ambulantnej starostlivosti.

V tomto prípade je dôležité podotknúť, že akútna apendicitída (zápal slepého čreva) je ochorenie, ktoré sa vyvíja v čase. Podľa dostupných informácií v čase ošetrenia na urgentnom príjme v nemocnici neboli jasne preukázané príznaky poukazujúce na túto diagnózu.

Je nám ľúto, že zdravotný stav pacientky sa následne zhoršil. Z tohto dôvodu sú pacienti vždy poučení, že pri akýchkoľvek náhlych zmenách zdravotného stavu majú opäť vyhľadať lekársku pomoc. Nie vždy sa totiž dá jasne predikovať, ako bude ochorenie ďalej napredovať a či nebude potrebné ďalšie ošetrenie a liečba,“ vyjadril sa hovorca spišskonovoveskej nemocnice Tomáš Kráľ.

Záver:

Prípad Anny opäť poukazuje na dôležitosť včasnej a kvalitnej diagnostiky a liečby. Je dôležité, aby pacienti dostali adekvátnu zdravotnú starostlivosť a aby sa správne diagnostikovala pričíňa zhoršeného zdravotného stavu .  Patrik partner  Anny dúfa, že podaním sťažnosti prispeje k zlepšeniu systému a k tomu, aby sa podobné prípady už neopakovali.

Pridaj komentár

error: Content is protected !!